İzmir Arkeoloji Müzesi

İzmir Arkeoloji Müzesi

Doğal ve tarihi güzellikleriyle her yıl binlerce turistin akın ettiği noktalar arasında İzmir gösterilmektedir. Her yıl özellikle bahar ve yaz aylarında binlerce turistin uğradığı noktalardan biri de elbette ki İzmir olarak gösterilmektedir. Bölgenin çok eski dönemlere dayanan kültürel geçmişi beraberinde turistlerin de oldukça ilgisini çekmektedir. Aynı zamanda İzmir ve çevresinde yapılan arkeolojik çalışmalar neticesinde çok eski dönemlerden kalma tarihi eserlerin keşfi gerçekleşmiştir. Keşfedilen bu tarihi eserlerde beraberinde İzmir ve çevresinde bulunan farklı arkeolojik müzelerde sergilenmektedir. İşte bu arkeolojik müzelerden biri olan İzmir Arkeolojik Müzesi geçmişin izini barındırması nedeniyle turistlerin gezi planı içinde dahil ettikleri noktalar arasında yer almaktadır. Aynı zamanda unutmadan belirtmek isteriz. Müzenin çeşitli noktalarında yer alan tarihi eserlerin geçmişi Roma döneminden dahi eski olmasıyla dikkatleri üzerine çekmektedir.

Tarihi kaynaklara baktığımızda İzmir ve civarında günümüze kadar birçok farklı medeniyetin yaşadığı görülmektedir. Bu yüzden İzmir medeniyetler şehri olarak tanıtılmaktadır. Bu anlamda İzmir ve civarının hakimiyetini sağlayan birkaç farklı medeniyet: İyonyalılar, Lidyalılar, Persler, Anadolu Selçukluları, Aydınoğulları Beyliği ve Osmanlı İmparatorluğu olarak sıralanmaktadır. Geçmişten günümüze birçok farklı medeniyete ev sahipliği yaptığınızdan ötürü geniş bir kültürel mirasa sahiptir. Bu kültürel miras beraberinde bölgenin tarihin tozlu raflarından bir kesti olarak karşımıza çıkmaktadır.

İzmir Tarihi ve Arkeoloji Müzesi

Havasıyla, suyuyla ve elbette ki tarih kokan sokaklarıyla İzmir, turistlerin tercih ettikleri noktalar arasında yer almaktadır. Şehrin farklı noktalarında yer alan plajlar, yapılan sosyal aktiviteler ve geçmişin bilinmezliklerine dalan tarihiyle İzmir baştan başa güzellik abidesidir. Eskiyi günümüze katmayı başaran sokak ve caddeleri ile İzmir adından sıkça söz ettirmektedir.

İzmir ve çevresini tarihi kaynaklara baktığımızda en sık kullanan devlet Bizans ve Roma İmparatorluğu olmuştur. Bu yüzden bölgede yapılan arkeolojik çalışmalar neticesinde birçok bulgu ile karşılaşılmıştır. Özellikle Roma ve Bizans döneminden kalma birçok tarihi yapının keşfi gerçekleşmiştir. Aynı zamanda unutmadan belirtmek isteriz. Uzun bir dönem bölgede hakimiyet sürdüren Çaka Beyliğine ait eserlerde gün yüzüne çıkmaktadır. Keşfedilen bu tarihi eserlerin bir kısmı İzmir Arkeoloji Müzesinde yer almaktadır.

İzmir Arkeoloji Müzesi

İzmir Arkeoloji Müzesi 11 Şubat 1984 yılında inşaatı tamamlanmış ve günümüze kadar sorunsuz hizmeti devam ettirmiştir. Belirli aralıklarla rutün kontrollerin yapıldığı İzmir Arkeoloji Müzesi sınırları içinde yüzlerce farklı eser yer almaktadır. Aynı zamanda müze 3 kattan oluşmaktadır. Müzenin ilk katı depo olarak hizmet vermektedir. 2. ve 3. katı ve bahçe de sergi amaçlı ziyaretçilerini beklemektedir. Her yıl Dünyanın pek çok farklı noktasından gelen yerli ve yabancı turistlerin ortak buluşma noktası İzmir Arkeoloji Müzesi özellikle bahar ve yaz aylarında kalabalıklaşmaktadır.

İzmir ve civarında yapılan çeşitli kazı çalışmaları sonucunda keşfedilen heykel, stel, yazıt, lahit veya mimari çalışmalar müzenin bahçesinde sergilenmektedir. Aynı zamanda müzenin iç ve dış tasarımına baktığımızda Anadolu kültürüyle karşılaşmaktayız. Özellikle Osmanlı Döneminden kalma altın, gümüş vb. kıymetli parça ve eserlerin İzmir Arkeoloji Müzesinde sergilenmektedir.

Müzenin çeşitli noktalarında Bizans ve Roma dönemine ışık tutan tarihi vazolar ve heykeller yer almaktadır. Aynı zamanda unutmadan belirtmek isteriz. Müzenin çeşitli noktalarında yer alan bu vazoların motif işlemeleri görülmeye değerdir. Her yaştan bireyin ölmeden önce görmesi gereken noktalar arasında İzmir Arkeoloji Müzesi yer almaktadır.

İzmir’de tarihi kaynaklara baktığımızda ilk arkeoloji müzesi 1927 yılında üç senelik bir eser toplama sonucunda Gözlü Kilisesinde ziyarete açılmıştır. Fakat sonraki dönemlerde hem müze kültürünün yayılması hem de yeni eserlerin keşfi sonucunda İzmir’de geniş bir arkeoloji müze zinciri kurulmuştur. Elbette ki bu arkeoloji müze zincirinin bir parçası da İzmir Arkeoloji Müzesi olarak bizi karşılamaktadır.

İzmir Arkeoloji Müzesi Nerede Bulunmaktadır?

Peki İzmir Arkeoloji Müzesi Nerede bulunmaktadır? Konak merkezden İzmir Arkeoloji Müzesi 2.7 kilometre olarak gösterilmektedir. Aynı zamanda Nevşehir merkezden Konak arası 9.6 kilometre olarak gösterilmektedir. Bu mesafe aralığı binek bir araç yardımıyla 17 dakika olarak gösterilmektedir. İster binek araç yardımıyla farklı yol güzergahları üzerinden isterseniz de toplu taşıma sayesinde İzmir merkezden Konak’a ulaşabilirsiniz. Oldukça hoş manzarasıyla sizi karşılayan Konak İzmir Arkeoloji Müzesi gezisi ardından sizi tıpı masalların aleminin yolculuğuna çıkarmaktadır.

İzmir Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti

İzmir Arkeoloji Müzesi son yapılan güncellemeler neticesinde 25 TL olarak sabitlenmiştir. Bu fiyat müzenin girişinde peşin olarak alınmaktadır. Fakat unutmadan hatırlatmak isteriz. İzmir Arkeoloji Müzesi Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı noktalar arasında yer almaktadır. Bu yüzden İzmir Arkeoloji Müzesine Kültür ve Turizm Bakanlığının uygulaması olan müze kart sayesinde girebilirsiniz. Bunun yanı sıra yolculuk öncesi hazırlıklarda yanınıza müze kartınızı almayı mı unuttunuz? Artık bu bir problem olmaktan çıkmaktadır. Çünkü Kültür ve Turizm Bakanlığının resmi olarak hayata geçirdiği müze kart uygulamasını telefonunuza indirip kartınız üzerinde aktivasyon gerçekleştirmeniz yeterli olacaktır. Aktivasyon işlemlerini gerçekleştirdikten sonra telefonunuzda bulunan QR kodu okuttuktan sonra müzeye rahatlıkla girebilirsiniz. İzmir Arkeoloji Müzesi Giriş Ücreti müze kart sayesinde ücretsiz hale gelmektedir. Bu yüzden siz de İzmir ve civarında bulunan farklı tarihi mekanların birinde müze kartınızı çıkarabilirsiniz. Tek seferlik ödeyeceğiniz müze kart sayesinde İzmir Arkeoloji Müzesine istediğiniz gibi girebilirsiniz. Şimdiden Keyifli ve Sağlıklı Tatiller Dileriz!

İzmir Arkeoloji Müzesi Gezilerinde Kıyafet Kombin Önerileri

İzmir Konak bölgesine özellikle bahar ve yaz aylarında güneş ışınları dik açılarla düşmektedir. Dik açılarla düşen güneş ışınlarına karşı yapılması gereken hareketlerin başında elbette ki şapka kullanımı tavsiye edilmektedir. Çünkü dik açılarla düşen güneş ışınlarına karşı vücudun en hassas noktası baş olarak gösterilmektedir. Bu yüzden uzun süreli İzmir gezilerinizde güneş çarpması sonucu oluşabilecek problemlerin önüne geçilmesi için kafanızı koruyabilecek şapka kullanılması tavsiye edilmektedir. Benzer şekilde dik açılarla düşen güneş ışınlarından vücudumuzu korumak için güneş kremi kullanılması tavsiye edilmektedir. Güneş kremi kullanımı sayesinde içine İzmir Konak Arkeoloji Müzesini de katacağınız İzmir gezi rotasyonunda dik açılarla düşen güneş ışınlarının yakıcı etkilerinden büyük oranda kurtulabilirsiniz. Aynı zamanda unutmadan hatırlatmak isteriz. Güneş ışınlarının özellikle bahar ve yaz aylarında dik açılarla İzmir'de düşmektedir. Bu yüzden açık renk tonlarında kıyafetler tercih edilmelidir. Açık renk tonlamalarına sahip kıyafetler güneş ışınlarının yaydığı ısı enerjisinden minimal düzeyde etkilenmektedir. Bu sayede İzmir gezileri süresi boyunca efil efil bir yolculuk geçirmiş olacaksınız.

İzmir’in belirli noktalarında yollar engebeli parkurlara dönüşmektedir. Bu engebeli parkurlarda daha rahat etmek için sportif kıyafetler tercih edilmektedir. Sportif kıyafet kombinleri sayesinde rahat ve konforlu tatil deneyimi sizi beklemektedir.

İzmir Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri

İzmir Arkeoloji Müzesi saat sabah 8:30’da açılmaktadır. Akşam da yoğunluğa bağlı olarak 17:00’da kapanmaktadır. Siz de İzmir Arkeoloji Müzesi Ziyaret Saatleri arasında bölgenin tadını çıkarabilirsiniz. Aynı zamanda unutmadan belirtmek isteriz. Kültür ve Turizm Bakanlığına ait bir nokta olarak karşımıza çıkan İzmir Arkeoloji Müzesi ülke içinde özel gün ve bayramlarda ziyaret saatlerinde değişiklik göstermektedir. Bu yüzden İzmir Arkeoloji Müzesine ülke içinde özel gün ve bayramlarda gitmek isteyenlerin ayrıntılı bilgi alması önerilmektedir.

Paylaş

PNR